NEDERPAL

T: 013 - 5944 518
F: 013 - 5944 749
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uitspraak rechtbank: reparatie pallets

Uitspraak rechtbank: reparatie EUR/EPAL-pallet zonder licentie is niet toegestaan

De EUR/EPAL-pallet is een van de bekendste en meest gebruikte pallets in de internationale handel (zie foto). pallet

 

Onlangs heeft de rechtbank Den Haag vonnis gewezen in twee verschillende rechtszaken die door Epal en Nederpal zijn aangespannen tegen twee palletreparatiebedrijven. Epal en Nederpal zijn in die procedures bijgestaan door mr. Luuk Jonker, advocaat van Holla Advocaten te 's Hertogenbosch.

Epal is een non-profit-organisatie en heeft als doelstelling om binnen Europa het poolsysteem van EUR/EPAL-pallets te creëren en in stand te houden. Tevens richt Epal zich op het tegengaan van vervalsing van de EUR/EPAL-pallets. Nederpal is de Nederlandse tak van Epal en is sinds 2005 actief.

De EUR/EPAL-pallets maken deel uit van een poolsysteem, waarin zij worden uitgewisseld.  Binnen dit palletpoolsysteem is de garantie van een constante kwaliteit van de pallets van groot belang. Om die reden is de productie van nieuwe pallets en het sorteren en repareren van gebruikte pallets gebonden aan regels. De pallets moeten voldoen aan bepaalde specificaties en kwaliteitsnormen ten aanzien van onder meer de te gebruiken houtsoorten, houtvochtigheid, de plankdiktes, het brandmerkteken, de draadnagels en de draadnagelverdeling en de klossen.

Om te garanderen dat de roulerende pallets kwalitatief hoogwaardig zijn en blijven, is de productie en reparatie van EPAL/EUR-pallets en verhandeling van de pallets voorbehouden aan bedrijven met een door Epal of Nederpal afgegeven licentie.

In beide rechtszaken kwamen Epal en Nederpal op tegen reparateurs van EUR/EPAL-pallets die niet waren aangesloten bij Epal of Nederpal en dus niet beschikten over een licentie. Bij de reparaties van de pallets namen zij bovendien niet de voor reparatie geldende regels in acht.

De rechtbank heeft geoordeeld dat bij reparatie van EUR/EPAL-pallets de toestand van de pallets wordt gewijzigd. Het repareren en het verhandelen van gereviseerde pallets die zijn voorzien van het oorspronkelijke merk is niet toegestaan aangezien in dit geval de pallets niet merkenrechtelijk zijn uitgeput. Verhandeling is alleen toegestaan wanneer ofwel de reparateur over een officiële licentie beschikt ofwel de reparateur alles doet wat redelijkerwijs mogelijk is om duidelijk te maken dat de producten niet onder controle van de merkhouder zijn gereviseerd.

Aan deze voorwaarden was in beide kwesties niet voldaan. De reparateurs beschikten niet over een licentie van Epal of Nederpal en vermeldden niet bij of op de pallets dat het ging om door hen gerepareerde pallets.

Nederpal heeft verheugd gereageerd op de uitspraken van de rechter. Voorzitter Arjan Kuiper: "De uitspraken geven aan dat alle palletreparatiebedrijven die EUR/EPAL-pallets repareren en verhandelen een licentie dienen aan te vragen. Op die wijze kan controle-instantie SGS toezien op de kwaliteit van de pallets. Dit vergroot de kwaliteit van de europalletpool en zorgt voor gelijke marktomstandigheden voor alle palletreparateurs. Nederpal zal in samenwerking met SGS erop toezien dat de regels worden nageleefd."

Meer informatie over de productie, reparatie en verhandeling van EUR/EPAL-pallets is op te vragen bij Nederpal (www.nederpal.nl). Met juridische vragen kunt u terecht bij mr. Luuk Jonker (www.holla.nl).