NEDERPAL

T: 013 - 5944 518
F: 013 - 5944 749
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

’World’-pallet is geen EUR-pallet

Nieuwe "World"-pallet is geen uitwisselbare pallet binnen de Europese Pallet Pool

In een poging aan te haken bij het succes van de EUR-pallet en de Europese Pallet Pool, de grootste open pallet pool ter wereld, hebben bijna alle van de ongeveer 1.300 EPAL-licentiehouders in week 8 van dit jaar een brief ontvangen van een onbekende organisatie, afkomstig uit Liechtenstein en genaamd World Pallet Establishment.

De aangeschreven EPAL-licentiehouders werd gevraagd een licentieovereenkomst aan te gaan met deze organisatie, zodat zij een pallet met de afmetingen 800 x 1200 mm mogen produceren of repareren, welke vrijwel identiek is aan de EUR-pallet. De afwijkingen zijn moeilijk zichtbaar voor een leek. De pallet wordt ook nog gemarkeerd met het woord WORLD in een ovaal op de rechter klos van de lange zijde, overeenkomstig de beschermde merktekens EPAL en EUR, beide in een ovaal. Zelfs de middenklos draagt een code die producent, productiejaar en productiemaand aangeeft, in dezelfde combinatie als binnen de Europese Pallet Pool wordt gehanteerd. Om verwarring met de EUR-pallet te voorkomen en zo de gebruiker te beschermen, wordt op dit moment juist op geen enkele andere pallet met de afmetingen 800 x 1200 mm deze wijze van markeren gebruikt.

Momenteel is slechts één palletfabrikant in het bezit van een licentie voor de "World"-pallet. Omdat deze firma gedurende lange periode niet in staat was aan de kwaliteitscriteria van EPAL te voldoen, heeft EPAL medio februari 2008 de EPAL-licentie ingetrokken.

EPAL en NEDERPAL willen de volgende opheldering verschaffen:

  1. "World"-pallets zijn geen EUR-pallets.
  2. "World"-pallets zijn niet uitwisselbaar binnen de Europese Pallet Pool. Aangezien er geen ruilcriteria voor de "World"-pallet bestaan, dienen ze in feite te worden beschouwd als one-way pallets.
  3. "World"-pallets hebben geen kwaliteitsgarantie. De verwijzing naar certificering van mogelijke licentienemers op basis van ISO 9001:2000 staat los van een neutrale en continue kwaliteitscontrole en –borging, zoals binnen EPAL de standaard is. Er is voor "World"-pallets geen toezichthoudend orgaan ingesteld, dat de kwaliteit in de gaten houdt.

 

EPAL en NEDERPAL raden gebruikers van EUR-pallets aan in de nabije toekomst extra goed op te letten of zij daadwerkelijk de bestelde EUR-pallets ontvangen of dat zij onder de noemer EUR-pallets, eigenlijk "World"-pallets krijgen aangeboden.

EPAL en NEDERPAL verzoeken gebruikers om in die gevallen meteen contact op te nemen met EPAL of NEDERPAL.

Tilburg, 27 februari 2008